Populatia Romaniei la 1 octombrie 2014

Potrivit ultimelor date, publicate de Institutul National de Statistica, populatia stabila a Romaniei la 1 octombrie 2014 era estimata la:

19.673.472↓

in scadere cu 7830* fata de 1 septembrie 2014. E ca si cum ar fi disparut de pe fata pamantului, in numai o luna, un oras de marimea Plopeniului (Prahova). Ceasul demografic si-a pastrat ritmul accelerat din august, astfel ca in septembrie am ajuns sa ne imputinam intr-un ritm de 11 romani/ora sau de:

1 roman la fiecare 5 minute 31 secunde

Sporul negativ se explica prin:

1 nastere la fiecare 2 minute 16 secunde

1 deces la fiecare 2 minute 16 secunde

si un castig net prin migratie externa de:

1 roman la fiecare 5 minute 27 secunde

Anul 2014 este al 22-lea an consecutiv de declin demografic sever si ireversibil. Traim vremuri de pace, in care ne stergem suicidar, luna de luna, de pe orice harta a viitorului…

*Reprezinta sporul demografic total (sporul natural+soldul migratiei externe). Un ceas demografic la zi gasiti AICI.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Populatia Romaniei la 1 octombrie 2014

  1. CMA zice:

    Mai putem avea incredere in INS dupa ce brusc prezinta crestere (neasteptata) in ce priveste sporul natural? (lucru neanticipat de sociologi) Si MAI ALES, dupa ce prezinta o crestere economica ce ii ia prin suprindere chiar si pe bancheri?
    Cum se explica aceasta usoara crestere demografica? Si cum se poate mentine ritmul acesta?

    • Cantemir zice:

      Intr-adevar, INS traverseaza o criza prelungita de credibilitate, poate si datorită faptului ca, mizând naiv pe o reducere drastică a emigrației, are o viziune teribil de optimista in ce privește previziunile demografice.
      Cresterea modesta a populatiei in septembrie se datoreaza faptului ca in Romania sunt de regula mai multe nasteri decat decese in perioada iulie-septembrie, coroborata cu o incetinire marcata a emigrarii in timpul sezonului estival. Din pacate acest ritm nu se poate mentine: populatia Romaniei va continua sa scada in urmatoarele 10-12 luni.

  2. Viorel zice:

    Da, astea sunt simple fluctuatii. Mi se pare insa total neintemeiat sa te bucuri doar pt simplul fapt ca creste populatia la un moment dat sau sa te intristezi doar pt ca scade in alte perioade[…]

    • Cantemir zice:

      Stimate domn, fluctuatii sau nu, le facem publice, sa se bucure si altii. In ce priveste sentimentalismele, va las pe d-voastra, ca demn reprezentant al lui Malthus, sa va intristati cand creste populatia si sa chemati euforic lautarii cand scade. De altfel trebuie sa recunoasteti ca sunteti un rasfatat al sortii, pentru ca, spre deosebire de altii, aveti motive demografice de intristare doar o data la 2 ani.

      • Viorel zice:

        Si credeti ca Malthus nu avea dreptate?
        Da, progresul tehnic si modernizarea agriculturii au permis inmultirea populatiei inca mult peste limitele prevazute de Malthus, dar pana la urma toate au o limita.
        In India, pana pe la 1960 populatia stagna pe la 300 mil de locuitori si se murea in masa de foame si boli. Dupa 1960, modernizarea agriculturii a permis o explozie demografica la in jur de 1mld, cat e acum populatia Indiei. Probabil va stagna la acest nivel. Mai mult nu se mai poate. Dar vai de ei: si-au otravit pamantul, le-au disparut niste specii de animale si s-au inmultit f mult soarecii si sobolanii.
        In lumea civilizata oamenii au minte si educatie si nu se inmultesc asa necontrolat. Aici conteaza mai mult calitatea decat cantitatea. In Romania nu vi se pare ca si asa populatia s-a inmultit destul in perioada comunista? Si a proliferat indeosebi prostimea, fiindca a fost favorizata de regimul comunist. De aia avem atatea probleme in tara, pe care n-are cine sa le rezolve. Nu e criza de populatie, ci e criza mare de oameni pregatiti si capabili.

        • Cantemir zice:

          Din punct de vedere demografic, calitatea nu poate veni decât din cantitate. Unde a proliferat prostimea au proliferat implicit si geniile. Multi dintre ei au emigrat, insa va asigur ca Romania încă are decreței extrem de competenti. Criza de care vorbiți are cauze si reverberații ample, in nici un caz datorate demografiei, care in orice societate sănătoasa nu poate avea decât un efect benefic.

          • Viorel zice:

            O fi, dar sunt tari care au f multi oameni destepti la o populatie f redusa, care e f sanatoasa (Tarile Nordice, de ex.). La ei se poate.
            Pana la urma, degeaba ne agitam, eu sau dv, ca lucrurile vor evolua dupa niste legi ale firii, pe care nu le putem schimba.

          • Viorel zice:

            Inca ceva as mai vrea sa spun si va las in pace:
            In Romania exista oameni destepti, dar problema e ca sunt sufocati si tiranizati de o majoritate de proasta calitate. Comunismul a facut sa creasca si mai mult aceasta majoritate de proasta calitate care ii sufoca pe cei destepti si capabili. Simpla inmultire a populatiei nu rezolva nimic daca nu se schimba si raportul intre destepti si prosti.
            Intr-o tara normala un raport favorabil intre destepti si prosti permite ca tara sa se dezvolte si sa se construiasca o societate sanatoasa.

Comentarii