Ceasul demografic al României

Populaţia rezident㇠a României la 1 ianuarie 2017 este estimată la:

19.310.216↓

în scădere faţă de ultimul recensământ din 2011 cu:

1 român la fiecare 3 minute 22 secunde

Declinul demografic al României este rezultatul unui spor natural negativ, determinat prin:

1 naştere la fiecare 2 minute 41 secunde

1 deces la fiecare 2 minute 3 secunde

şi al unei pierderi nete prin migraţie externă de:

1 rezident la fiecare 5 minute 27 secunde

Faţă de ultimul recensământ din 2011, bilanţul demografic arată mai mult decât sumbru:

populaţia României s-a micşorat cu 4%!

Suntem cu peste 800.000 mai puţini decât în 2011! E ca şi cum, de la ultimul recensământ încoace, ar fi dispărut de pe faţa pământului toată suflarea judeţelor Maramureş şi Satu-Mare!

De un sfert de veac trăim cu inconştienţă o dramă demografică profundă şi ireversibilă, al cărei efect inexorabil va fi anihilarea noastră ca naţie de pe orice hartă a viitorului!

‡Populatia rezidenta a Romaniei este formata din cetatenii care au o resedinta si sunt prezenti sau au declarat ca vor fi prezenti cel putin 12 luni consecutive pe teritoriul Romaniei. In populatia stabila nu intra: a) cetatenii romani, straini sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania plecati in strainatate pe o perioada de cel putin 12 luni; b) cetatenii straini sau fara cetatenie veniti in Romania pentru o perioada mai mica de 12 luni. Estimarea populaţiei rezidente actuale a României se face  utilizand metoda ARIMA, conform metodologiei naţionale de calcul a populaţiei intercensitare pe baza rezultatelor definitive de la recensămîntul din octombrie 2011, corectate lunar cu sporul natural al populaţiei si soldul migraţiei externe. Ceasul demografic se actualizează lunar după publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a ultimelor date în ce priveşte populaţia şi principalele fenomene demografice.
Ultima actualizare: 10.02.2017

3 răspunsuri la Ceasul demografic al României

 1. Adrian zice:

  Cu multe femei tinere si capabile sa procreeze am vorbit se pronunta in favoarea unei nasteri si mai rar doua. Ca sa ne putem stabiliza demografic, ar fi nevoie de mai mult sacrifiu si renuntare la comfortul personal. Macar cuplurile inchegate si limpezi la minte sa isi asume nasterea si cresterea a trei copii pe o perioada de cateva generatii, iar atunci ceasul asta defavorabil isi va inversa sensul…
  Cata vreme invocam saracia, dorina de a oferi mai mult copiilor mai putini etc sunt doar iluzii si ne mintim singuri taindu-ne craca de sub picioare.
  Ca facem comparatii cu altii si ne fixam standarde din ce in ce mai inalte, e o alegere a noastra fara sa ne dam seama ca mostenirea pe care o lasam este foarte fragila atata vreme cand nu cream un mediu propice pentru generatiile care vin; facem o ruptura intre idealurile generatiilor de mai dinainte, eforturile lor si prioritatile noastre. Neavand aceasta continuitate si consecventa, nu vom putea desavarsi ceva durabil…
  Craciun cu bucurie si speranta in suflete tuturor!

  • Ioana zice:

   Cu ce sa cresti trei Copii? Sunt prea multi nu ai ce le oferi statul roman ar trebui sa faca ceva e greu cu unul sa fim seriosi

  • Popescu zice:

   Stai sa vezi după încă 4-8 ani de guvernare PSD-ista cați oameni capabili de munca și procreare mai rămân în românia, viitorul e mai sumbru decât pare sunt șanse reale ca în 2050 sa mai fie intre granițe sub 10 milioane de persoane și romani sa fie minoritari. Cumpărați crema de ghete maro, nu o sa strice dacă vrei sa ieși pe strada la o plimbare.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s