Ceasul demografic al României

Populaţia rezident㇠a României la 1 ianuarie 2019 este estimată la:

18.619.856↓

în scădere faţă de ultimul recensământ din 2011 cu:

1 român la fiecare 1 minut 54 secunde

Declinul demografic al României este rezultatul unui spor natural negativ şi al unui sold migratoriu negativ, determinate prin:

1 naştere la fiecare 2 minute 42 secunde

1 deces la fiecare 2 minute 2 secunde

1 imigrant la fiecare 2 minute 27 secunde

1 emigrant la fiecare minut 27 secunde

Faţă de ultimul recensământ din 2011, bilanţul demografic arată mai mult decât sumbru:

populaţia României s-a micşorat cu 7%!

Suntem cu peste 1.950.000 mai puţini decât în 2011! E ca şi cum, de la ultimul recensământ încoace, ar fi dispărut de pe faţa pământului toată suflarea judetelor Covasna, Tulcea, Salaj, Mehedinti, Ialomita, Giurgiu, Bistrita-Nasaud si Calarasi!

De peste un sfert de veac trăim cu inconştienţă o dramă demografică profundă şi ireversibilă, al cărei efect inexorabil va fi anihilarea noastră  de pe orice hartă a viitorului! Amară ironie, pentru o naţie care tocmai a sărbătorit 100 de ani de existenţă într-un singur stat!

‡Populatia rezidenta a Romaniei este formata din cetatenii care au o resedinta si sunt prezenti sau au declarat ca vor fi prezenti cel putin 12 luni consecutive pe teritoriul Romaniei. In populatia stabila nu intra: a) cetatenii romani, straini sau fara cetatenie cu domiciliul in Romania plecati in strainatate pe o perioada de cel putin 12 luni; b) cetatenii straini sau fara cetatenie veniti in Romania pentru o perioada mai mica de 12 luni. Estimarea populaţiei rezidente actuale a României se face  conform metodologiei nationale de calcul a populaţiei intercensitare pe baza rezultatelor definitive de la recensămîntul din octombrie 2011, corectate lunar cu sporul natural al populaţiei si soldul migraţiei externe. Ceasul demografic se actualizează lunar după publicarea de către Institutul Naţional de Statistică a ultimelor date în ce priveşte populaţia şi principalele fenomene demografice.
Ultima actualizare: 06.07.2019

10 răspunsuri la Ceasul demografic al României

 1. Adrian zice:

  Cu multe femei tinere si capabile sa procreeze am vorbit se pronunta in favoarea unei nasteri si mai rar doua. Ca sa ne putem stabiliza demografic, ar fi nevoie de mai mult sacrifiu si renuntare la comfortul personal. Macar cuplurile inchegate si limpezi la minte sa isi asume nasterea si cresterea a trei copii pe o perioada de cateva generatii, iar atunci ceasul asta defavorabil isi va inversa sensul…
  Cata vreme invocam saracia, dorina de a oferi mai mult copiilor mai putini etc sunt doar iluzii si ne mintim singuri taindu-ne craca de sub picioare.
  Ca facem comparatii cu altii si ne fixam standarde din ce in ce mai inalte, e o alegere a noastra fara sa ne dam seama ca mostenirea pe care o lasam este foarte fragila atata vreme cand nu cream un mediu propice pentru generatiile care vin; facem o ruptura intre idealurile generatiilor de mai dinainte, eforturile lor si prioritatile noastre. Neavand aceasta continuitate si consecventa, nu vom putea desavarsi ceva durabil…
  Craciun cu bucurie si speranta in suflete tuturor!

  • Ioana zice:

   Cu ce sa cresti trei Copii? Sunt prea multi nu ai ce le oferi statul roman ar trebui sa faca ceva e greu cu unul sa fim seriosi

  • Popescu zice:

   Stai sa vezi după încă 4-8 ani de guvernare PSD-ista cați oameni capabili de munca și procreare mai rămân în românia, viitorul e mai sumbru decât pare sunt șanse reale ca în 2050 sa mai fie intre granițe sub 10 milioane de persoane și romani sa fie minoritari. Cumpărați crema de ghete maro, nu o sa strice dacă vrei sa ieși pe strada la o plimbare.

 2. Salajan Nicolae zice:

  Aceasta tendinta dramatica, poate fi schimbata numai prin politici guvernamentale demografice si fata de familie eficiente (exclusiv ideologia Ghender), domeniu care alaturi de alte zeci de proritati economico-sociale sa faca parte dintr un proiect de tara pe termen mediu si lung, aprobat prin lege si obligatoriu pentru toate guvernele viitoare. Din pacate, de peste un deceniu acceptam ca unic „proiect” de tara – acerba lupta pentru putere a grupurilor de interese, dusa in numele a doua generoase, dar false lozinci: Statul de drept si asa-zisa lupta anticoruptie, care intr-o democratie nu se discuta ci se respecta cu sfintenie.

 3. sailorimc zice:

  Cheia sta in aceasta afirmatie:
  „According to a 2016 United Nations report, between the years 2000 and 2015 , Romania had the second fastest annual growth rate of diaspora population in the world, after Syria.” Sursa: https://view.joomag.com/the-global-phoenix-issue-2-april-june-2017/0970686001493045708?page=44

  De inteles situatia din Siria, unde este razboi din 2011, si e normal ca diaspora siriana sa creasca. Insa in Romania nu este nici un fel de razboi dar romanii pleaca….

 4. x zice:

  salut nici nu mă mir că nu creștem în număr ci scadem drasticamente păi motive sunt destule 1 e plecarea din țară multe familii se au despărțit și știți cum e … nu e vina noastră că am plecat majoritatea în afară și voi știți prea bine din a cui cauză pleacă românii din țară nu poți trăi cu 2 sau 3 copiii în țară cu salariu care era sau care e ( unii câștigă bine e adevărat) dar despre cei 93% dintre noi nu se poate spune aceleași lucru trebuie să fie o schimbare totală în România facă nu in ritmul ăsta o să rămână puțini Românii în țară păcat! Incă avem o țară frumoasă dar sperăm că o să se schimbe ceva curând și să se poată trăi decent si in țară eu chiar de sunt plecat dar tot ROMÂNIA RĂMÂNE ȚARA MEA RESPECT ARMATEI ROMÂNE 🇷🇴

 5. Mircea Alba zice:

  avorturile. crima. coruptia. astea sunt cauzele. si cica ne mai numim si o tara crestina? oare chiar suntem? ce inseamna a fi crestin? noi ne rezumam doar la o anumita forma, traditii , obiceiuri dar nu avem o relatie personala (fara interpusi) cu Mantuitorul nostru.

 6. Alex Dima zice:

  Apreciez acest blog cu informatii obiective si sper sa nu moara.
  S-ar putea să puneți o actualizare si cu date din 2018?

 7. Popescu zice:

  Pe buletinele de vot încă is 18 milioane de alegători in realitate is sub 13 milioane, nimeni nu vrea sa știm câți suntem. Dezastrul e mult mai mare decât cifrele oficiale. In 50 ani dispărem ca și națiune in acest ritm .

 8. Silviu Alexandru Alexe zice:

  Romania trebuie sa ia masuri urgente pentru a isi pastra populatia tanara. Prima prioritate, re-echilibrarea taxelor – acum se taxeaza munca (populatia activa) cu un procent in jur de 50%. Asta e exact populatia care trebuie sa faca copii, etc. Ce se poate face – sa se elimine de ex. contributia la sanatate – nu e normal ca ea sa fie platita doar de salariati iar de servicii sa beneficieze toata populatia. Apoi trebuie scazute si celelalte impozite pe munca iar statul isi poate echilibra veniturile prin creterea TVA la 20% si eventual niste cresteri la taxele pe proprietate.

  In alta ordine de idei, guvernul trebuie sa acorde reduceri fiscale mult mai mari pentru copiii aflati in intretinere – Romania ofera cele mai mici astfel de deduceri din UE.

  Nu in ultimul rand, avem nevoie si de alte masuri – crese, clinici pediatrice (sau deduceri pentru uzul celor private), etc.

  Asa poate am avea o sansa sa pastram populatia activa in tara.

Comentarii

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s